Diensten
Aangeboden diensten en uitleg over 3D printen, -scannen en -modelleren
Dienst: 3D printen
Met de dienst '3D printen' kan een 3D model worden omgezet in tastbaar product.
Het begint met het maken van digitaal ontwerp (stl-bestand) met 3D software, 3D scanner of door een bestaand 3Dmodel.
Hierna wordt het via speciale software omgezet in een (g)code waar de 3D printer mee worden aangestuurd. De printer bouwt het object laagsgewijs op.
Er zijn verschillende printtechnieken, materiaalsoorten (bijv. kunststof, poedervormig- of vloeibaar materiaal, metaal, beton etc)
De laagjes kunnen door bijvoorbeeld een verwarmingselement, lasers, door een vloeibaar bindmiddel of door UV-lampen uitgehard worden.
Op basis van het model, de afmeting, het gewenst materiaal, kleur en oplage wordt een passende 3D printer gekozen.
Dienst: 3D modelleren
Om een 3D print te kunnen maken, heb je een 3D model nodig. Deze kan je op verschillende manieren maken:
- Do It Yourself
Er is een grote diversiteit aan CAD software op de markt zoals Rhino, SketchUp of Solidworks, om daarin je ontwerp te maken voor een 3D-print.
Je hebt uiteindelijk een .stl file nodig om te kunnen 3D-printen.
- Copy Paste
Door middels van 3D scannen kan je een bestaand object of persoon digitaliseren. Meer hierover onder 'Diensten: 3D scannen'
-Download
Je kunt 3D-ontwerpen ook simpelweg downloaden en gebruiken om te 3D-printen. Thingiverse.com is een website waar heel veel van dit soort bestanden te downloaden zijn.
- Customize
Pas bestaande ontwerpen aan naar je eigen wensen. Dit kan bijv met de customizer op thingiverse.com.
Dienst: 3D scannen
Door middels van fotogrammetry of 3D scannen kan je een bestaand object of persoon digitaliseren.
- Fotogrammetry
Door meerdere foto's van een object of persoon te maken vanuit verschillende aanzichten. Een app of een webprogramma maakt hier een 3D bestand van.
- 3D scanner
Met een 3D scanner, scan je een object of persoon in, waarna hiervan een digitaal model wordt gegenereerd.
Het lukt niet altijd om meteen een bruikbaar digitaal model te maken. Soms is het nodig om het model “op te schonen”.
Algemeen
3D printen of additive manufacturing is het proces van het maken van een driedimensionaal object uit een digitaal model.
Ontstaan
Begin jaren tachtig ontwikkelde Charles Hull het eerste model van een 3D-printer. Dat concept liet hij na een jaar patenteren.
Het eerste patent beschrijft een methode en apparaat om met stereolithografie driedimensionale producten te vervaardigen.
In februari 1986 werd het patent door het Europees kantoor gepubliceerd. Hull werkte destijds voor een bedrijf dat met ultravioletlicht dunne kunststof schildjes op bijvoorbeeld meubels of papier aanbracht. Zijn ergernis over de lange wachttijd op prototypes heeft hem aangezet tot experimenteren, wat uiteindelijk leidde tot de ontwikkeling van de 3D-printer.
Chuck Hull realiseerde zich dat hij hiermee ook 3D objecten van kunststof kon maken, iets waarvoor je normaal gesproken gereedschappen nodig hebt en die een lange doorlooptijd vergen. “Ik realiseerde me dat ik de digitale wereld met de echte wereld kon koppelen.” Stereolithografie is lange tijd de techniek geweest voor rapid prototyping modellen. Pas de laatste jaren is er sprake van een doorbraak richting het vervaardigen van componenten voor eindproducten, niet alleen uit kunststof, ook uit metaal.
Welke printtechnieken zijn er?
Hieronder de meest gebruikte technieken.
Stereolithografie
Stereolithografie is een techniek die in 1986 al door Charles Hull is uitgevonden. Deze video dateert uit 1989 en laat goed zien hoe het proces werkt.
Een laserstraal (kunsthars) verhardt laag voor laag de oppervlakte van een vloeibare kunststof. Waar de laserstraal de vloeistof raakt, treedt de verharding op.
Wanneer een laag is afgewerkt, zakt het platform waar het object op staat een fractie van een millimeter dieper in het bassin.
Het driedimensionale object wordt gevormd door de ultradunne laagjes bovenop elkaar te verharden.
Tegenwoordig wordt deze techniek nog steeds toegepast bij professionele 3D-printers.
Fused Deposition Modeling (FDM)
FDM is een techniek waarbij een verplaatsbare spuitmond een lange, dunne draad thermoplastisch materiaal op elkaar legt.
Laagsgewijs ontstaat zo een driedimensionaal object. De meeste “thuis-printers” maken gebruik van deze techniek.
Video
Selective Laser Sintering (SLS)
SLS is een techniek waarbij laagsgewijs kunstsof objecten worden opgebouwd door het versmelten van een thermoplastisch (of metaal) poeder.
Een laagje poeder wordt telkens op een ander laagje poeder gelegd. Na elke laag wordt de poeder door een laser plaatselijk gesmolten (gesinterd),
waardoor het hard wordt en zich mengt met de andere lagen poeder. Dit wordt herhaald totdat een heel object in 3D is ontstaan.
Video
ColorJet Printing (CJP)
Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van poedermateriaal, net als bij de SLS-techniek. De poederdeeltjes worden alleen niet aan elkaar versmolten door een laser, maar aan elkaar verlijmd met een bindmiddel. Het verschil is dat het toegepaste materiaal beduidend minder sterk is (het beste te vergelijken met gips), maar een voordeel is wel dat je in full color kunt printen.
MultiJet Printing (MJP)
MJP is een techniek waarbij laag voor laag minuscule druppeltjes vloeibaar polymeer materiaal op een platform wordt gespoten.
Elke laag wordt door UV-licht uitgehard direct nadat het is neergelegd. Hierdoor hecht het aan andere lagen en wordt het meteen hard.
Op plaatsen waar nodig wordt het product ondersteund door een kunststof support materiaal.
Met deze techniek kunnen ook zeer grote onderdelen met verschillende materiaaleigenschappen gecombineerd worden.