Nieuws
Greep uit opmerkelijke nieuwsberichten.

3D-geprint Legohaar als fietshelm voor kinderen
Haast iedereen kent wel de term ‘Legohaar’. De kenmerkelijke coupes van de gele mannetjes staan bij velen nog wel in het geheugen gegrift als jeugdsentiment. Lego is sinds jaar en dag populair speelgoed voor jong en oud. Het zat een tijdje niet mee qua populariteit van de speelgoedfabrikant uit Denemarken, maar sinds alweer een jaar of tien terug gaat het zelfs beter dan ooit. Dit komt mede door de samenwerking met andere grote bekende bedrijven en merken zoals de licenties van DC Comic, Star Wars en meer waardoor ook Batman en Yoda als Legopoppetjes te krijgen zijn.
En dan vergeten we nog de Lego Movies. Kortom, het zit Lego anno 2016 behoorlijk voor de wind. Het typerende haar van de Legofiguurtjes is nu zelfs de inspiratie geweest voor een nieuw soort fietshelm voor kinderen. Het product heet HelmetHair en is een helm in de vorm van Legohaar.
Deze HelmetHair is ontwikkeld om veilig fietsen voor kinderen te promoten en komt, zoals je mag verwachten, net als Lego uit Denemarken.
Bron
Nederlandse 3D-geprinte schoenen die recyclebaar zijn
3D-printing is bij uitstek geschikt voor de productie van schoenen. Waarom? Omdat elke voet uniek is. Qua vorm, qua beweging, drukpunten, stapafwikkeling, noem maar op.
Gek genoeg loopt deze industrie niet erg voorop als het gaat om gepersonaliseerde oplossingen. Dat is vreemd omdat veel mensen niet de juiste maat schoenen kunnen vinden, of bij één merk zweren omdat die schoenen toevallig goed passen bij hun pasvorm of op schoenen lopen die ze mooi vinden, maar die eigenlijk niet lekker zitten.
Ook schrijver dezes bezit een paar prachtige G-Star schoenen waar hij ooit voor viel in een winkel, maar die eigenlijk te smal zijn voor zijn voeten.
Ik laat de veters maar los, maar eigenlijk is het totaal niet ideaal natuurlijk. Het antwoord? 3D-printing! Ja! Maar buiten wat experimentele demoschoenen, zijn er nog steeds nauwelijks schoenen te vinden die op maat en gepersonaliseerd zijn. Laat staan dat ze massaal verkrijgbaar zijn.
Een Nederlands bedrijf wil hier verandering in brengen. Dit bedrijf, SLEM, werkt niet alleen aan het op maat maken van schoenen via 3D-printing, maar ook aan het bouwen van schoeisel dat ook nog eens biologisch afbreekbaar is. Hoe handig! En logisch ook, want de meeste schoenen (als ze dagelijks gedragen worden of voor hardlopers) gaan maar tussen de drie en zes maanden mee.
In samenwerking met een Duitse materiaalproducent is SLEM nu aan het experimenteren met WillowFlex, een compostabel filament.
SLEM heeft al een aantal series schoenen geproduceerd met dit materiaal en zegt dat het makkelijk kan.
De schoenen zijn helaas nog niet verkrijgbaar, maar er is goede hoop dat we op termijn onze eigen schoenen kunnen ontwerpen, samenstellen, personaliseren en op maat laten maken terwijl we als ze versleten zijn, ze gewoon in de natuur kunnen laten oplossen.
Bron
3D geprinte motor naar de maan
In het nieuwe jaar gaan we opnieuw verbazingwekkende dingen meemaken, zoveel is nu al zeker. Een van die dingen is de het eerste commerciële maanvaartbedrijf dat uiteindelijk burgers wil vervoeren naar de maan. Om hun ruimtevaartuigen te testen, gaat dit bedrijf het komende jaar aan de slag met het uitproberen van de raket die wordt aangedreven door een 3D-geprinte motor.
Ho even, het klinkt alsof dit allemaal heel snel gaat! Is dat ook zo? Ja, dat is ook zo. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Rutherford heeft een motor gemaakt waarvan alle fundamentele onderdelen, inclusief de injector, pompen en 3D-geprint zijn. Een volledig 3D-geprinte motor dus, maar is dit dan echt al mogelijk en veilig?
Het antwoord is ja en wat nog mooier is: het duurt slechts drie dagen om alle onderdelen te 3D-printen.De motor is met de 3D-geprinte onderdelen bovendien lichter en efficiënter. Dat is fijn, op reis naar de maan.
Bron
Louis Vuitton laat binnen twee weken winkel 3d-printen
In Sydney kunnen shoppers deze kerstperiode op een wel heel bijzondere plek hun kerstinkopen doen. Weliswaar moeten ze een goedgevulde portemonnee hebben, want Louis Vuitton is niet goedkoop, maar dan kun je ook zeggen dat je een echte LV hebt uit een 3D-geprinte winkel.
Of winkel, pop-up store is het officiële woord. Ja, ik weet het, je kunt het woord pop-up store niet meer horen, maar ondanks dat het een uitgekauwd concept is, schijnt het nog steeds te werken. Niet zozeer om omzet te draaien, maar wel als branding tool. Opvallen door een opvallende locatie.
En opvallen is het zeker wat Louis Vuitton doet in Sydney. Met een 3D-geprinte pop-up store, die binnen recordtijd gemaakt is.
De opdrachtgever, modehuis LVMH, wist dat het erg kort dag ging worden toen ze 3D-printing service bureau OMUS vroegen om binnen twee weken een winkel te 3D-printen in het Westfield Sydney Shopping Center. Met behulp van de Massivit 1800 3D-printer konden grote delen geprint worden die vervolgens op locatie in elkaar geklikt moesten worden.
Op die schaal was het echter wel erg kort dag en in allerijl werd er een tweede Massivit 1800 én een team Israëli’s van Massivit zelf ingevlogen.
Bron